Cremebruleerecept.nl

De lekkerste creme brulee recepten

Creme brulee maken

Panna cotta of een bolletje ijs met aardbeien zijn desserts die vaak geserveerd worden maar ook steeds meer mensen proberen crème brûlée maken. Het toetje is op veel menukaarten van restaurants terug te vinden en is daarom interessant om voor gasten op te dienen. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke lekker om dit nagerecht klaar te maken.

creme brulee makenCrème brûlée maken is niet heel moeilijk maar een beetje voorbereiding kan geen kwaad. Indien de custard niet lang genoeg in de oven staat, kan deze te zacht zijn en zal het toetje mislukken. Ook gaat het regelmatig fout bij het karameliseren van de suiker. Een aangebrande suikerlaag is écht een taboe. Met het traditionele crème brûlée recept, dat hieronder staat, moet het lukken om een lekker dessert te serveren.

Hoe maak je crème brûlée?

Het recept voor de traditionele crème brûlée wordt gemaakt van room, suiker en eieren wat op smaak wordt gebracht met vanille. De custard wordt daarna bestrooid met een laagje suiker. Het is de bedoeling dat de suiker met behulp van een crime brûlée brander wordt verhit tot karamel. Het dessert is het lekkerst, wanneer koud geserveerd en met een knapperige bovenkant. De suiker mag niet verbrand zijn maar egaal gesmolten.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 1 vanille- of kaneelstokje
  • 5 eieren
  • 100 gram suiker
  • 50 gram witte basterdsuiker

Bereiding

  1. Zet de oven aan en verwarm deze voor op 125 °C.
  2. Breng de melk samen met de slagroom aan de kook en voeg het vanillestokje toe.
  3. Zet het vuur 5 minuten op een lage temperatuur en verwijder het vanillestokje.
  4. Klop de eidooiers met de suiker in een kom zodat het een crème wordt.
  5. Schenk vervolgens de slagroom en melk erbij.
  6. Verdeel de custard over het een aantal schaaltjes.
  7. Zet de kommetjes in de oven en laat de crème in circa 45 minuten gaar worden.
  8. Zet de schaaltjes voor circa 2 tot 3 uur in de koelkast om verder af te koelen.
  9. Haal vervolgens uit de koelkast en bestrooi de toetjes met een laagje basterdsuiker.
  10. Bedek de vulling goed met de suiker zodat deze niet kan aanbranden.
  11. Zet de schaaltjes voor een korte periode in de oven, vlak onder het grill element.
  12. Laat ze maximaal 2 minuten staan tot de suiker een bruine kleur heeft.
  13. Dien de creme brulee zo snel mogelijk op om het contrast van de harde suikerlaag en de zachte creme te behouden.


Laat een reactie achter: